Mám svého ševce.

  Čas od času se mi stává, že se někdo diví, kolik u nás stojí boty na míru. Samozřejmě je to tak trochu nedorozumění, protože tazatel pravděpodobně porovnává neporovnatelné. Tedy ceny velkosériově vyráběné obuvi s obuví vytvořenou individuálně na míru pro konkrétního zákazníka.

  Mě ale napadá ještě jedna zajímavá souvislost. Možná už jsme trochu pozapomněli, že v ceně je ještě něco navíc.

  Tím, že si přímo u řemeslníka objednáte výrobek podle svých požadavků, zároveň vytváříte určitý mezilidský vztah. Svými penězi umožňujete "svému" řemeslníkovi pokračování jeho živnosti. Svou objednávkou podporujete život tohoto člověka a jeho rodiny. A on se tím stává například vaším ševcem.

  To znamená, že teď už máte možnost obrátit se na něj, kdykoliv potřebujete něco, s čím vám může pomoci. Vzniká vztah vzájemné spolupráce. On doufá, že ho budete podporovat i v budoucnu a proto se snaží odvést svou práci k vaší naprosté spokojenosti. Vy věříte, že vám vždy pomůže a bude vám stále k dispozici a proto si na něj občas vzpomenete s nějakou novou zakázkou. Takhle to vždy fungovalo a mělo by fungovat, pokud bychom chtěli, aby byl svět ve kterém žijeme, příjemným místem. A já doufám, že to snad ještě většina z nás chce.

 

Text a foto Radek Zachariáš

 

měření zákazníka