BLOG

Vítáme Vás na našem blogu.

Stručná historie firmy ZACHARIAS

2023 - Vlastní zdroj elektřiny

V tomto roce se nám podařilo zrealizovat dlouholetý sen a pořídili jsme si fotovoltaickou elektrárnu. Naši zákazníci teď mají možnost během návštěvy dílny nabíjet svůj elektromobil z wallboxu 22 kW (Typ 2).

 

2022 - Volnočasová obuv

Všeobecný trend ústupu od tradičních hodnot a formálního stylu vede ke stále větší oblibě sportovní obuvi. Ta je širokou veřejností používána místo vycházkové a dnes velmi často i místo společenské obuvi. To nás vede k rozšíření naší nabídky o nové volnočasové modely polobotek, kotníčkových bot a tenisek.

 

2021 - Znovu živnostníkem

V reakci na probíhající úpadek společnosti a zavádění nového světového řádu ukončujeme činnost společnosti s ručením omezeným a znovu se vracíme k provozování živnosti jako osoby samostatně výdělečně činné.

 

2020 - Dárkový obchod ZACHARIAS

Zjednodušujeme objednávání dárkových poukazů a nákup doplňkového zboží vytvořením našeho e-shopu. V souvislosti s podvodným šířením paniky a strachu okolo takzvané pandemie se u nás nic nemění a stále si zachováváme zdravý rozum. Žádná opatření nezavádíme a zavádět neplánujeme. Rádi Vás uvidíme. Ozvěte se a bez obav nás přijeďte navštívit.

 

2019 - Návrat na Felbabku

Rozhodli jsme se znovu přestěhovat dílnu. Vracíme se ke svým kořenům. S návratem na starou adresu přichází výrazné zlepšení služeb pro naše zákazníky. Na měření, zkoušky a předání hotových bot jezdíme do Prahy přímo k zákazníkům abychom jim ušetřili čas. Po domluvě je samozřejmě vítána i Vaše návštěva na Felbabce.

 

2018 - Cesta k sobě

Uvědomujeme si, že rozšiřováním výroby a zaměstnáváním dalších lidí bychom mohli ohrozit kvalitu našich výrobků a služeb. Zůstáváme tedy jen ve dvou s kolegou Davidem.

 

2017 - Boty na zakázku

Rozšiřujeme nabídku služeb o novou výrobní řadu obuvi. Jde o výrobu bot na zakázku. Tuto obuv vyrábíme stejnou technologií a ze stejně kvalitního materiálu jako naše boty na míru. Výhodou pro zákazníky je, že výroba na zakázku je rychlejší a cena nižší než u prvního páru bot na míru. V naší dílně v Praze je možné si boty prohlédnout, vyzkoušet a objednat.

 

2016 - Dům ZACHARIAS

Máme krásné velké prostory na práci a příjemný showroom pro jednání se zákazníky. Nově poskytujeme servisní služby také pro kvalitní obuv od jiných výrobců. Pořádáme kurzy péče o obuv pro začátečníky i pro naše pokročilé zákazníky.

 

2015 - Dílna v Praze

Po deseti letech v dílně na Felbabce nastal čas přestěhovat se do většího prostoru, který nám umožní další rozvoj. Posilujeme náš tým o nového kolegu a připravujeme rozšíření služeb pro zákazníky.

 

2014 - Založení společnosti

V květnu tohoto roku se Radek Zachariáš rozhodl udělat něco pro budoucnost svého řemesla. Zakládá firmu ZACHARIAS s.r.o. a spojuje své síly s novým mladým kolegou Davidem Frkalem. Jako svrškařka pro firmu pracuje Veronika Vyšohlídová.

 

2013 - Živnostník roku

Radek Zachariáš se zúčastnil soutěže o cenu Hospodářských novin "Živnostník roku 2013". Stal se vítězem krajského kola za Hlavní město Praha a v celostátním finále získal třetí místo (z celkového počtu čtrnácti semifinalistů).

 

2012 - Dílna na Felbabce

Kolega si zřizuje svou vlastní dílnu a s Radkem Zachariášem se tak rozcházejí. Radek zůstává v dílně na Felbabce a do Prahy za zákazníky jezdí pravidelně jeden den v týdnu. Stále pracuje na zlepšení servisu pro zákazníky a kvality svojí práce.

 

2011 - Boty ručně barvené i z krokodýlí kůže

Během tohoto roku proniká Radek Zachariáš do tajů několika náročných výrobních technologií a tyto nové postupy se snaží dále zdokonalovat. Může tak nabídnout zákazníkům například boty z krokodýlí kůže nebo originální ručně barvenou obuv. S kolegou navštěvuje prvotřídní ševcovské mistry v zahraničí a inspiruje se jejich životními příběhy.

 

2009 - Spolupráce s kolegou

Radek Zachariáš nalezl kolegu, který mu pomáhá zvládnout narůstající množství zakázek. V jedné dílně pro Vás společně tvoří boty, na které je radost pohledět a které je radost nosit...

 

2005 - Výroba ručně šité obuvi

Díky zájmu klientů o kvalitní, ručně šitou obuv se Radek Zachariáš rozhodl, že se bude nadále věnovat pouze této činnosti. Později se specializuje na zakázkovou výrobu luxusní, ručně šité, pánské obuvi na míru. Snaží se maximálně vyhovět veškerým přáním svých zákazníků.

 

2003 - Ortopedická obuv

V následujících letech získává Radek Zachariáš velmi důležité zkušenosti při zakázkové výrobě ortopedické obuvi. Shromažďuje základní informace o výrobě ručně šité rámové obuvi a provádí první úspěšné pokusy s vlastní výrobou.

 

2000 - Divadelní a šermířská obuv

V tomto roce začíná Radek Zachariáš získávat potřebné znalosti a dovednosti spoluprací při výrobě divadelní a šermířské obuvi.

 

1991 - Opravna obuvi

Radek Zachariáš otevřel v Praze na Žižkově dílnu na opravy obuvi. Od počátku se zaměřil na vysokou kvalitu odvedené práce. Po letech pokusů a omylů se propracoval k velmi složitým opravám a rekonstrukcím kvalitní obuvi a tato činnost ho přivedla až k samotné výrobě.

 

Jak poznat kvalitu?

  Chcete se naučit rozeznávat kvalitní boty od těch nekvalitních? Chcete umět odlišit mistrovská díla od běžné produkce? Poznávat pravou hodnotu?

  Pak čtěte následující úvahy na téma "kvalita", které vám mohou pomoci najít tu správnou odpověď.

 

  Abychom mohli dobře poznávat kvalitu, musíme v první řadě získat o zkoumaném předmětu (např. o botách) co nejvíce informací. K tomu je třeba využít všech dostupných zdrojů.

  Nejlepší jsou naše vlastní smysly, hlavně zrak, hmat a čich. Zkoumejte předměty velmi pomalu a podrobně, protože jedině tak si můžete postupně začít všímat drobných detailů.

  Nezkušené oko nerozezná kvalitu na první pohled. Je třeba porovnávat a učit se. Brzy si začnete všímat rozdílů, nepřesností a vad. Ale jenom dívat se bohužel nestačí.

  Důležité jsou informace o způsobu výroby. Čím detailnější představu o tom jak se zkoumaný předmět vyrábí budete mít, tím lépe dokážete posoudit dobře nebo špatně provedenou práci a tím i její kvalitu.

  

  Pojem "kvalita", kterým hodnotíme zkoumané předměty (např. boty) v sobě zahrnuje několik složek. Kromě úrovně řemeslného zpracování je to také trvanlivost a odolnost neboli životnost. Ta je jistě hodně důležitá hlavně z ekonomického hlediska, ale právě zde začíná být velmi důležitá subjektivní složka kvality a tou je estetická vyváženost předmětu.

  Je totiž celkem snadné výrobek předimenzovat tak aby vydržel opravdu hodně dlouho, ale vždy je to na úkor vzhledu a účelnosti. Například hodně silný a pevný materiál je také obvykle hodně těžký a neohebný a podobně.

  Všímejte si jak dobře nebo špatně jsou předměty okolo vás vyváženy po této stránce a jednoho dne poznáte, že držíte v rukou mistrovské dílo.

  Pokud budete podrobně studovat nějaký výrobní postup (např. šití bot) jistě si všimnete toho, že kvalitní práce (to znamená přesná, pečlivá, rovná, čistá, bezchybná a podobně) vyžaduje svůj čas. Obecně se dá říci, že čím více času věnuje tvůrce svému dílu, tím lepšího (kvalitnějšího) výsledku dosáhne. A na opravdu kvalitním výrobku je také tento čas vidět.

  Snad ani nemusím dodávat, že čas jsou peníze. Bohužel ale neplatí pravidlo, že to nejdražší je zároveň také nejkvalitnější. Proto si všímejte i jiných rozdílů mezi levnými a dražšími výrobky než jen ceny.

  

  V současné době není téměř žádný problém najít informace o tom jak se co vyrábí (např. boty). Hlavně internet je plný velmi podrobných návodů. A přesto je k dostání tak málo kvalitních výrobků. Ono totiž nestačí jen vědět jak na to, úplně nejdůležitější je totiž praxe a ta musí být velmi dlouhá. Jedině častým a dlouhodobým opakováním se řemeslníkova práce stane přesnou a bezchybnou.

  Pozorujete-li při práci nějakého mistra, máte pocit, že činnost kterou vykonává je velmi snadná a že ji lehce zvládnete i vy. Když to však zkusíte, náhle zjistíte že je nemožné ho napodobit. Zkušenosti a dovednosti získané letitou praxí mají velkou hodnotu a ta musí být náležitě oceněna.

 

  Text a foto Radek Zachariáš

 

Mám svého ševce.

  Čas od času se mi stává, že se někdo diví, kolik u nás stojí boty na míru. Samozřejmě je to tak trochu nedorozumění, protože tazatel pravděpodobně porovnává neporovnatelné. Tedy ceny velkosériově vyráběné obuvi s obuví vytvořenou individuálně na míru pro konkrétního zákazníka.

  Mě ale napadá ještě jedna zajímavá souvislost. Možná už jsme trochu pozapomněli, že v ceně je ještě něco navíc.

  Tím, že si přímo u řemeslníka objednáte výrobek podle svých požadavků, zároveň vytváříte určitý mezilidský vztah. Svými penězi umožňujete "svému" řemeslníkovi pokračování jeho živnosti. Svou objednávkou podporujete život tohoto člověka a jeho rodiny. A on se tím stává například vaším ševcem.

  To znamená, že teď už máte možnost obrátit se na něj, kdykoliv potřebujete něco, s čím vám může pomoci. Vzniká vztah vzájemné spolupráce. On doufá, že ho budete podporovat i v budoucnu a proto se snaží odvést svou práci k vaší naprosté spokojenosti. Vy věříte, že vám vždy pomůže a bude vám stále k dispozici a proto si na něj občas vzpomenete s nějakou novou zakázkou. Takhle to vždy fungovalo a mělo by fungovat, pokud bychom chtěli, aby byl svět ve kterém žijeme, příjemným místem. A já doufám, že to snad ještě většina z nás chce.

 

Text a foto Radek Zachariáš

 

měření zákazníka

Boty jako statusový symbol.

  Hned na začátku vás musím varovat. Pokud nemáte v úmyslu měnit během života svůj pohled na svět a nechce se vám přemýšlet, raději dál nečtěte. Cílem tohoto textu je totiž přimět vás k zamyšlení nad tématem, kterého jste si možná zatím ani nevšimli. Ostatně nejste v tom sami. Většina z nás dnes sice věnuje svou pozornost různým myšlenkám, ale mnoho činností vykonáváme nevědomě. Ani nás nenapadne nad nimi přemýšlet. Pokud chcete, můžete se společně se mnou zamyslet nad vztahem naší osobnosti a obuvi kterou nosíme.

  V dávných dobách bylo už samotné vlastnictví obuvi něčím výjimečným. Elita si mohla vždy dovolit platit ty nejlepší řemeslníky. Proto se postupně s vývojem řemesel zvětšoval rozdíl mezi běžnou a luxusní produkcí. Nejvyšší sociální skupina zcela přirozeně využívala originálních, individuálně na míru zhotovovaných výrobků ke zdůraznění svého statusu.

  Obuv má, a vždy měla, několik funkcí. Mimo těch praktických, jako je ochrana chodidla před zraněním a chladem, má také funkci reprezentační. Boty jsou do určité míry vizitkou majitele. Chudý těžce pracující člověk ocenil hlavně praktické vlastnosti obuvi a jedna z nejdůležitějších vlastností pro něj byla vysoká trvanlivost. Bohatý člověk si mohl dovolit upřednostnit reprezentativní charakter obuvi a žádal určitou originalitu a prvotřídní provedení. Navíc si mohl dovolit platit personál, který měl za úkol jeho boty pravidelně ošetřovat a udržovat v perfektním stavu. Ti nejvyšší si dokonce mohli dovolit zcela rezignovat na praktickou funkci obuvi. Vysoké podpatky, extravagantní tvary, neobvyklé materiály a zdobení. Ševcovští mistři dokázali vytvářet objekty, které katapultovaly ega svých nositelů do astronomických výšek. Obuv tedy na první pohled odlišovala své majitele. Byl to zlatý věk, většina řemesel, i to ševcovské, tehdy dosáhla svého historického vrcholu. To je už hodně dávno. Od té doby se úroveň neustále snižuje.

  Dnes jsme svědky výrazně odlišného chápání sociálního statusu jako takového i jiného vnímání charakteru obuvi. Současní vládci už dosáhli takové úrovně moci a mají takové množství poddaných, že už nepotřebují zdůrazňovat svůj status odlišným oblečením a obuví. Naopak, jsou nuceni dbát na svou bezpečnost a proto se na veřejnosti snaží být nenápadní. My, poddaní, je totiž vůbec nemáme rádi. Nejsou nám dobrým příkladem ušlechtilých ctností a ani vzorem dobrého vkusu.

  V současné době také vidíme změnu ve vnímání hodnot. Dříve starší generace předávala mladším svoje zkušenosti a hodnotové žebříčky. Byli to naši rodiče a prarodiče, kteří nás měli učit poznávat kvalitu, hodnotu práce a věcí. Vysvětlit nám, co je v životě důležité. Ale někde se asi stala chyba. Hodnoty se změnily a vypadá to, že to mocné elitě náramně vyhovuje. Pro většinu lidí je teď důležitější nízká cena než rozdíly v kvalitě. A rychlost dodání je už tak velká, že se možná dožijeme doby, kdy dostaneme zboží dřív než si ho objednáme.

  

  Text a foto Radek Zachariáš

 

 IMG_0430

Dílna - prostor kde žiju a tvořím

 

Moje ševcovská dílna je víc než jen pouhou místností na práci. Trávím tady svůj život, od rána do večera. Je to můj svět. Moje místo. Je to prostor pro setkávání se zákazníky a přáteli. Základna mojí živnosti. Pevný bod v neustále se měnícím světě. Tady se můžete zastavit a znovu začít vnímat skutečné hodnoty. Dotýkat se kvalitních materiálů. Cítit vůni řemesla.

 Moje ševcovská dílna je mým domovem. Pro Vás je jako přístav, do kterého se můžete i po letech stále vracet a vždy ji naleznete klidnou a útulnou. Dílna a my ševci, kteří v ní pracujeme, jsme tady pro Vás. Den za dnem, už mnoho let, děláme svojí práci jak nejlépe dovedeme.  

Text a foto: Radek Zachariáš 

 

 

Vaše boty chtějí péči

 Když jsou nové, Vaše boty se lesknou a září čistotou. Máte z nich radost. Ale po nějaké době všední starosti odvedou vaši pozornost jinam a bot už si nevšímáte. A pohled na ně už není pěkný. Co teď?

 Na boty se práší.

 I když chodíte ve Vašich luxusních polobotkách převážně v interiéru, potřebují údržbu. Není to nic těžkého. Stačí mít na místě kde se přezouváte kartáč nebo kousek hadru. Boty lehce překartáčujete nebo přeleštíte hadříkem a je to. Zase vypadají dobře.

 Plynový pedál, nepřítel obuvi.

 Časem začínají na Vaší obuvi přibývat různé odřeniny, šrámy, rýhy a šmouhy. Dost často se takové drobné újmy přihodí špičkám Vašich miláčků při řízení auta. I v tomto případě je osobní řidič velkou výhodou. Když shledáte svou obuv v tomto stavu, máte v podstatě dvě možnosti. Buď svěříte jejich údržbu personálu či svému ševci a nebo se této činnosti ujmete sám. 

 Péče o obuv.

 Starat se o své boty je důležitější než si možná myslíte. Tím, že svou obuv pravidelně zbavujete nečistot, symbolicky udržujete v čistotě to, co Vám dává pocit jistoty. To, co je v podstatě základnou Vašeho těla. Při čištění se bot dotýkáte, prohlížíte si je a znovu si užíváte radost, kterou Vám přinášejí. Při této práci si odpočinete od svých starostí, můžete se dostat až do stavu meditace. A na závěr ještě zažijete ten, dnes už poměrně vzácný, skvělý pocit z dobře vykonané práce. 

 Jak na to?

 Možná máte pocit, že potřebujete odbornou radu. Využijte tedy možnosti osobní konzultace nebo kurzu péče o obuv, které Vám rád poskytnu. Nebo rady nepotřebujete a svoje boty zvládáte udržovat v perfektní stavu úplně bez problémů, ale kolem sebe vidíte někoho, kdo by s tím trochu pomoci potřeboval. Potom mu udělejte radost a věnujte mu náš kurz péče o obuv jako dárek.

 Více informací najdete v našem dárkovém obchodě, kde mimo jiné nabízíme i možnost zakoupení dárkového poukazu na tento kurz.

 Péče o obuv

Text a foto Radek Zachariáš

 

 

Umíte chodit?

 Umíte chodit?

 V naší dílně tvoříme luxusní ručně šité boty s koženými spodky. Lidé se mě často ptají, jestli kůže neklouže. “Ano, klouže,” odpovídám. To ale není ten problém, jak by se mohlo zdát na první pohled. Problém je v tom, že mnoho z nás už neumí chodit. Nevěříte? 

 V luxusních botách se nechodí, v těch se kráčí.

 Pokud jste zvyklý běžně nosit sportovní obuv nebo vycházkovou obuv s gumovým spodkem, potom se samozřejmě budete na kůži cítit jinak. Ale o to tady, mimo jiné, také jde. V luxusních botách byste se přeci měli cítit výjimečně. Tím, že musíte kráčet rozvážně, pomaleji a s určitou noblesou, dostává se Vaše tělo do jiného režimu. V teniskách jste ve sportovním a v kožených polobotkách jste ve svátečním nastavení. Tento skvělý pocit můžete zažívat i ve všední den, stačí jen chtít si to užít. 

 Důležitý je pocit.

 Obuv nosí celou váhu našeho těla a do značné míry ovlivňuje to, jak se cítíme. Ne nadarmo se říká, že boty dělají sebevědomí. V kvalitních kožených botách rámové konstrukce máte pocit pevného základu. Dokonalé jistoty, že Vás boty nezklamou. Víte, že hodnota řemeslného výrobku, který máte na nohou, Vás opravňuje kráčet zatím co všichni okolo Vás utíkají. Jste si také vědomi toho, že kvalitní šitá kožená a udržovaná obuv, stejně jako drahé hodinky, přitahuje pozornost žen a to není špatný pocit. 

 Luxus znamená chodit po kůži?

 Samozřejmě, že všechno záleží hlavně na tom, co chcete zažívat a co si chcete dovolit. Ano, někdy je to jen o tom co sami sobě dovolíme. Možná je to jedna z mála svobod, které nám ještě zbývají. Ale ne každý se chce cítit výjimečně, svátečně nebo zažívat pocit luxusu. Je možné si užívat kvalitní obuv i bez soustředění na tyto pocity. Každý z nás má jiné potřeby a touhy. Proto existují ševci, kteří tvoří luxusní boty na míru podle přání svých zákazníků a snaží se vyhovět jejich potřebám. 

 Přeji nám všem, abychom dokázali kráčet životem s tím nejlepším pocitem jaký jsme si schopni dovolit.

 Luxusní polobotky v chůzi

Text a foto Radek Zachariáš

 

 

Proč si koupit cedrové napínáky právě u nás?

U nás v ševcovské dílně dáváme cedrové napínáky našim zákazníkům ke každému zhotovenému páru obuvi. Napínáky kupujeme ve větším množství abychom měli dobrou cenu a proto je také nabízíme k prodeji ostatním zájemcům. Protože jsme hlavně řemeslníci, ne jenom obchodníci, tak napínáky jenom nepřeprodáváme. Všechny je vždycky vybalíme a zkontrolujeme. 

Dost často se stává, že z továrny přijdou napínáky nedodělané nebo poškozené. Cedrové dřevo je přírodní materiál a když není dobře vysušené může praskat, kroutit se a na jeho povrchu se objevuje smůla. Některé otvory je potřeba zvětšit, jiné naopak zalepit. Lepidlem také zajišťujeme držátka proti vypadnutí. Tyto práce nám sice zvyšují náklady, ale za naše napínáky potom můžeme ručit.

 

 

V příspěvku na našich webových stránkách se můžete podívat na obrázky z procesu oprav a úprav našich cedrových napínáků do bot.

 Text a foto Radek Zachariáš

 

 

Stránka 1 z 1 - 8 položek celkem